I fredags var jag i Uppsala på ett möte med två landskapsarkitekter men hann också gå en stund på stan och tog då det här fotot av Gustavianum som är en vacker och välskött 1600
- tals byggnad med ett spännande innehåll. Numera ett museum, se länk och läs gärna min följande text .
http://isi.phoneticom.com/cgi-bin/uursnav?cmd10.x=0&cmd10.y=0&lang=sv&speed=none&url=http%3A%2F%2Fwww%2Egustavianum%2Euu%2Ese%2F%2Fnode85Och här kommer en recension - i slutet skriver jag om Gustavianum - som jag skrev för Nord Västra Skånes Tidningar i juli 2001 i samband med utställningen
Calatrava XX/XXI på Form Design Center i Malmö.
Nu får vi chansen att lära känna ännu en internationell arkitekt med förankring i den spanska kulturen. Först kom Barcelonaarkitekten Ricardo Bofill för en 10 år sedan och imponerade med sitt monumentala bostadskomplex på söder i Stockholm. Sedan kom Madridarkitekten Rafael Moneo och formade det nya Moderna Museet och nu kommer Valenciaarkitekten Santiago Calatrava med spektakulära Turning Torso i Västra Hamnen i Malmö.
Under sommaren presenteras ett drygt 10-tal av Santiago Calatravas projekt under de senaste åren. Det är en ovanlig arkitekturutställning på flera sätt. Inte en enda ritning visas utan byggnaderna presenteras främst genom Calatravas skisser i form av vackra akvareller tillsammans med fotografier. Allt trendigt och läckert exponerat i stora genomlysta glaskuber. Utställningen är producerad av Calatrava Office i Spanien. Curator är, Santiago Calatravas samarbetspartner sedan flera år, professor Manuel Blanco från Tekniska Högskolan i Madrid.
Santiago Calatrava utgår från människokroppen i sitt skapande. I flera av projekten är det ett mandelformat öga med blinkandeögonlock som inspirerat. Översatt till arkitektur har det blivit avancerade byggnader med rörliga tak som öppnar och sluter sig. Den första var larmcentralen i St Gallen i Schweiz från 1989-94 och nu Valencias konst- och vetenskapsanläggning, Palacio de las Artes, som är tänkt att bli ett av Spaniens största turisanläggningar. Förutom det rörliga taket finns här även ett jätteöga som inhyser ett planetarium.
I Sverige har Santiago Calatrava tidigare projekterat för vägverket. Han är nog mest känd för sina ingenjörsmässiga broar och kanske speciellt för Alamillo bron i Sevilla byggd till världsutställningen 1992. En modell av hans förslag till Öresundsbro visas vilket för övrigt var det förslag som brokonsortiets skönhetsråd förordade. Santiago Calatravas förslag till nya Olympia stadion i Stockholm från 1996 finns också med som modell. Järnvägsstationer är en annan av hans specialiteter. Med på utställningen är den insektsliknande järnvägsstationen vid Lyons flygplats från 1989-94 med formen av ett par vingar som just ska lyfta och den jätteväxtliknande Orient Stationen i Lissabon från 1993-98.
Turning Torso är det första projekt vilket realiserats i Sverige därför upptar det helt naturligt en stor plats på utställningen. Sntiago Calatrava utbildades först på en konstskola och sedan till arkitekt i Valencia därefter till civilingenjör med doktorsexamen i Zurich. Hans breda och omfattande utbildning återspeglas i en både kontnärlig och tekniskt framstående arkitektur vilket Turning Torso är ett utmärkt exempel på. Utgångspunkten är en av Santiago Calatravas skulpturer av en manlig torso i rörelse. Turning Torso byggs i kuber med fem våningar i varje. Konstruktionen kommer att bestå av nio kuber som vrider sig 90 grader på sin väg upp till totalt 186 m. Turning Torso är en skyskrapa som kommer att bli Sveriges högsta bostadshu. På utställningen visas den i modell med en bit klarblå himmel som tak svävande över sig. Santiago Calatravas vackra akvareller av Turning Torso som verkligen tål att förstoras upp är också himmelsblå och skyskrapan ser ut som ett stort offentligt konstverk i landskapet. Kommer den att byggas i glas och är det i så fall en solig sommardag som speglar sig i glaset eller kommer Turning Torso att färgsättas i himmelsblått? Den frågan besvaras inte på Turning Torsos webbsida men många andra
http://www.turningtorso.com/ Det här är ett historiskt bygge som kommer att höra talas om sig lång tid framöver. Jag tänker på min första universitetsföreläsning då professor Allan Ellenius tog oss med till Gustavianums Anatomiska teater från 1660-talet i Uppsala. Arkitekturen och historien kring den gjorde ett oförglömligt intryck på mig. Om jag vore lärare på LTH skulle jag ta mina 1-års elever på deras första lektion till Calatravautställningen som inspiration till arkitektstudierna.
Malmö 2001-07-08 Isabella Malmnäs